KASIH MAMA - menyelami hati setiap insan terhadap dunia di sekelilingnya

Wednesday, August 21, 2013

Resepi Laksa Penang @ Asam Laksa

one of my favourite dish ASAM LAKSA.

Klu demam2 atau xde selera makan, wat asam laksa ni mmg terbuka terus selera, boleh makan sampai 2 mangkuk... tapi dengan syarat kuah mesti panas giler.......

nak wat asam laksa ni x sampai 1/2 jam... 
tu pun kalau dah rebus ikan lh....
dan kalau nak lagi sedap... malam masak, esok pagi baru makan..
ikan dia dah kembang, jadi kuah pun pekat.....
pergh..... dah terliur dah niiii............

Bahan-bahannya 
  • 500gm laksa basah-direndam dalam air panas sebentar
  • 1 biji timun dihiris panjang2
  • 3 biji telur rebus-potong 4 setiap satu
  • 4 biji limau kasturi-potong 2
  • 1 bawang besar dimayang
  • sepotong nenas  dihiris panjang
  • cilip padi / merah dimayang
Bahan-bahan untuk kuah:-
  • 8 ekor ikan kembung (dibersihkan dan direbus)
  • 8 keping asam keping
  • 2 tangkai daun kesum
  • 1 bunga kantan
Bahan kisar :-
  • 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
  • 1 biji bawang besar
  • garam secukup rasa+sedikit gula
Cara-cara
  1. Ikan yg direbus dengan garam dan 2 kpg asam keping
  2. Toskan airnya, ambil isi ikan dan kisar dengan air rebusan tadi.
  3. Masukkan isi ikan, baki air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan dalam periuk dan rebus hingga  mendidih.
  4. Masukkan garam secukup rasa. 
  5. Hidangkan dengan aksesori yang dihiris
  6. Lps tu apa lagi....... makan lah.....................


No comments:

Post a Comment